Waarom moet mijn woning vanaf 2015 energiezuinig gebouwd worden?

Vanaf 2020 zullen woningen een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van (bijna) 0 moeten hebben. Vanaf 2015 is de EPC al aangescherpt naar 0,4, voor 2015 was dit nog 0,6.
Het wordt dan ook steeds lastiger om een huis te bouwen dat aan deze vereisten voldoet.
In dit blog geef ik aan hoe je energie-efficiënt kunt bouwen.

Aan welke eisen moet mijn woning vanaf 2015 voldoen?

Om een EPC van minder dan 0,4 te realiseren is het nodig om verschillende bouwkundige en installatietechnische maatregelen te treffen. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld de thermische schil, die ervoor zorgt dat zonder dat er installaties (zoals een verwarming) worden toegevoegd de warmte binnen blijft. Ook een energiezuinig ventilatiesysteem helpt hierbij. Vraag bij je architect/ technisch tekenaar om advies op maat.

Vanaf 2015 gelden de volgende minimale eisen aan de warmteweerstand, ofwel de Rc-waarden;
Vloeren Rc ≥ 3,5 m²K/W (niet gewijzigd)
Gevels Rc ≥ 4,5 m²K/W
Daken Rc ≥ 6,0 m²K/W

De belangrijkste stap om minder energie nodig te hebben is door goed te isoleren. Het levert meer op om hogere isolatiewaarden toe te passen in een dak dan in een gevel of vloer. Per 1 januari 2015 is de 1,65-eis voor ramen en deuren wel wat versoepeld. Het is nu zo dat de U-waarde (de hoeveelheid warmte die door een constructie gaat) van een individuele constructie niet hoger mag zijn dan 2,2 W/m2K. Deze eis was vroeger vaak te zwaar omdat woningen met bijvoorbeeld een schuifpui niet aan deze eis konden voldoen. Voor nieuwe utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen en fabrieken verschillen de grenswaarden per gebouwfunctie.

De energieprestatie drukt het gebouw gebonden energiegebruik uit. Voor iedere woning wordt een ‘energiebudget’ bepaald, dit houdt in, de hoeveelheid energie die een woning jaarlijks gebruikt bij een EPC van 1. Hierna wordt er berekend hoeveel energie je woning ook echt gebruikt. Deze twee waarden worden gedeeld en dat is de uitkomst EPC van een woning. De architect of technisch tekenaar kan dit voor je uitrekenen. De berekening gaat dus over de energie die nodig is om de temperatuur binnen goed te houden. In deze berekening zit niet het gebruik van apparatuur zoals een tv, koelkast of wasmachine. Indirect wordt hier wel rekening mee gehouden. Hoe beter je woning geïsoleerd is, des te sneller zal de warmte die van deze apparaten vrijkomt van invloed zijn op de temperatuur. Hierbij moet dan weer aan koeling worden gedacht en dat is dan weer wel in de berekening verwerkt.

Het is heel lastig om een EPC van 0,4 of lager te behalen als er niet ook gebruik wordt gemaakt van duurzame energie.

energiezuinig bouwen begint bij Energie-efficiënt bouwen

De Trias Energitica helpt bij het vinden van technieken die de mogelijkheid geven om energie-efficiënt te bouwen. Hierbij zijn er drie stappen:

Trias energetica

Trias energetica

  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
  2. Gebruik duurzame energiebronnen
  3. Zet fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk in om aan de resterende energiebehoefte te voldoen.

Het is hierbij de bedoeling dat er zoveel mogelijk stappen uit het eerste punt worden genomen. Denk hierbij aan goede isolatie en luchtdicht bouwen, maar kijk ook naar het glas dat je gebruikt, ventileer op een verantwoorde manier en kies voor een duurzame warmtebron (bijvoorbeeld een warmtepomp).

Vervolgens moeten er zoveel mogelijk maatregelen uit het tweede punt worden genomen. Denk hierbij aan wind-, water-, en zonne-energie.

De derde en laatste stap gaat verdwijnen nu het gebruik van fossiele brandstoffen zo veel mogelijk moet worden voorkomen.

Conclusie waarom mijn woning vanaf 2015 energiezuinig gebouwd moet worden

Vanaf 2020 moeten woningen gaan voldoen aan een EPC van (bijna) 0. Vanaf 2015 is de EPC al aangescherpt naar 0,4. Om aan deze eisen te kunnen voldoen is het nodig om verschillende bouwkundige en installatietechnische maatregelen te treffen. Een thermische schil en een energiezuinig ventilatiesysteem kunnen hierbij helpen.

De belangrijkste stap om minder energie nodig te hebben is door goed te isoleren, het levert meer op om hogere isolatiewaarden toe te passen in een dak dan in een gevel of vloer. Het is echter heel lastig om een EPC van 0,4 of lager te behalen als er niet ook gebruik wordt gemaakt van duurzame energie.

De Trias Energitica helpt bij het vinden van technieken die de mogelijkheid geven om energie-efficiënt te bouwen;

  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
  2. Gebruik duurzame energiebronnen
  3. Zet fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk in om aan de resterende energiebehoefte te voldoen.
Wat vind jij van de nieuwe EPC regeling?

Vind jij het een goede stap dat de EPC per 1 januari 2015 verlaagd is naar 0,4?
En vind jij het goed dat vanaf 2020 woningen een EPC van (bijna) 0 moeten hebben?

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel handgeschreven

Michel Stomphorst.