Iedereen weet dat het prettig is om je woning te ventileren. Hoeveel er geventileerd moet worden staat beschreven in het bouwbesluit. Ventileren bestaat uit twee onderdelen, het toevoeren van ventilatielucht en het afvoeren van ventilatielucht. Het doel van ventileren is om een gezond binnenklimaat te creëren. Dit kan op diverse manieren gerealiseerd worden, één van de systemen is de toepassing van een Warmte Terug Win unit (WTW).
Wat is een WTW?
Een WTW unit is een ventilator waarbij vervuilde lucht afgevoerd wordt en schone lucht aangevoerd wordt, hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van warmteterugwinning. Alle ventilatiekanalen worden aangesloten op de ventilatie box, het is dus verstandig om deze op een centrale of goed bereikbare plek te plaatsen. Naar deze box moeten alle leidingen voor de aan- en afvoer van ventilatielucht.
De unit zuigt verse lucht aan vanaf buiten, deze verse lucht gaat door de box en wordt eerst gefilterd.
Door deze ventilatielucht te filteren worden kleine stofdeeltjes tegengehouden en zullen deze niet de woning in geblazen worden. De ventilatielucht wordt doormiddel van ventilatiebuizen verdeeld over de woning zodat alle benodigde ruimtes geventileerd kunnen worden.
De vervuilde lucht wordt d.m.v. andere buizen in het afvoersysteem afgevoerd. Tijdens de afvoer van de warme binnenlucht wordt de warmte afgegeven in de WTW unit aan de koude inkomende lucht.
De ventilatielucht wordt via de warmtewisselaar aan- en afgevoerd waardoor de warmte afgegeven kan worden. Omdat de binnenkomende ventilatielucht al verwarmd wordt betekend het dat de ventilatielucht op een hogere temperatuur binnenkomt. Hierdoor kan je kosten besparen omdat de verwarming deze lucht minder op hoeft te warmen.
Waarom ventileren met een WTW?
Ventileren wordt om verschillende redenen gedaan, ten eerste omdat het voor diverse ruimtes verplicht is en ten tweede voor de gezondheid binnen een gebouw. De lucht zit vol met bacteriën, chemische stoffen, fijnstofdeeltjes en ga zo maar door. Door ventilatiesystemen toe te passen wordt het luchtklimaat binnenshuis ververst, hierdoor kan je diverse lichamelijke klachten als hoofdpijn en moeheid voorkomen c.q. verminderen.
Maar als we met ventilatieroosters goede ventilatie binnen kunnen krijgen, waarom zou je dan met een WTW installatie gaan ventileren?
Het voordeel van een WTW unit ten opzichte van een gewone mechanische afvoerbox is dat een WTW unit ook de ventilatielucht aanvoert. Hierdoor bestaat er de mogelijkheid om de binnenkomende ventilatielucht voor te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt.
De aan- en afvoer van de ventilatie kan je helemaal in balans brengen met elkaar, op deze wijze ontstaat er nooit onder- of overdruk in de woning. Je maakt dus een WTW balansventilatie.
Kan je geld besparen met een WTW?
Bijna iedereen kijkt bij de begroting van een woning naar de prijzen welke de aannemer benoemd heeft. Een WTW unit is in de aanschaf duurder dan een traditionele mechanische afzuigbox, maar toch kan je geld besparen op je ventilatie.
Ten eerste kan je geld besparen op je ventilatie door je ventilatiesysteem goed op orde te hebben. Droge lucht kost namelijk veel minder moeite om te verwarmen dan vochtige lucht.
Maar waarom kan je dan door een WTW unit geld besparen?
Door de ventilatielucht welke je woning ingeblazen wordt voor te verwarmen, hoef je de woning minder op te warmen. Dit komt omdat de temperatuur van de ventilatielucht hoger ligt dan bij een traditioneel rooster.
Stel, het vriest buiten 10 graden en je hebt ventilatieroosters boven de kozijnen, dan wordt de lucht die de woning ingaat naar binnen gebracht op -10 °C. Om het binnen behaaglijk te hebben wil je het +/- 20 °C hebben. Dit betekend dus dat je verwarmingssysteem aan de slag moet om de ruimte op te warmen van -10 °C naar 20 °C. (30 °C verschil)
Wordt je woning geventileerd door een WTW unit dan wordt de ventilatielucht niet op -10 °C in de woning geblazen maar bijvoorbeeld op 10 °C. Dan hoeft het verwarmingssysteem nog maar op te warmen van 10 °C naar 20 °C (10 °C verschil)
Door de toepassing van een WTW ventilatie unit hoeft je verwarmingssysteem dus minder verwarming te verzorgen en daardoor kan je dus een flinke besparingsslag maken.
Conclusies over een WTW
Dat ventileren gewenst is weet iedereen, ook is het vanuit het bouwbesluit verplicht.
Een WTW unit is een Warmte Terug Win unit en zorgt voor de ventilatie in jouw woning. Dit is een slimme unit, want de warme binnenlucht wordt d.m.v. een warmtewisselaar langs de inkomende ventilatielucht gelaten. Op deze wijze word de binnenkomende lucht voorverwarmd voordat deze de woning ingeblazen wordt.
Voordelen van een WTW unit zijn het toevoegen van voorverwarmde ventilatielucht, het filteren van diverse stoffen uit de lucht en dat je geld kunt besparen op de verwarming.
Het nadeel is dat het systeem in aanschaf duurder is dan een traditionele mechanische box. Ook het plaatsen van de leidingen is bij een WTW unit nog wel eens lastig omdat je twee keer zoveel kanalen krijgt welke in de vloer weggewerkt moeten worden.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer