Eens in de zoveel tijd zie je een product voorbij komen waarvan je denkt: “Goh, wat een leuk product!” Dat heb ik ook met het product ‘Smartflower’. De Smartflower is een zonnepanelen systeem, maar dan net even iets anders. Onderstaand filmpje geeft een beeld van wat de Smartflower nou precies inhoudt.

Wat is het concept van de Smartflower?

Zonnepanelen kennen we in vele variaties, de ene net iets slimmer dan de ander waardoor de een meer oplevert dan de ander. In bijna alle gevallen geldt dat de panelen statisch zijn geplaatst en georiënteerd zijn op een zo hoog mogelijke opbrengst.

Als je hier even over nadenkt is dat best wel vreemd, aangezien de zon ook geen statische bol is die ergens blijft hangen. De aarde draait waardoor de stralen van de zon op de zonnepanelen steeds weer anders zijn.

Is het dan niet een beter idee om de zonnepanelen mee te laten bewegen met de stand van de zon? Op deze manier heb je langer een optimale instraling en dus een hogere opbrengst.

Dit is ook de gedachte geweest van de mensen van Smartflower. De Smartflower is een Oostenrijks product en is in Oostenrijk verkrijgbaar sinds december 2013.

Hoe werkt de Smartflower?

De Smartflower heeft zonnepanelen vlak boven de grond die meedraaien met de zon.

Het zijn zonnepanelen die altijd op de zon gericht staan en daardoor een 40% hogere opbrengst leveren dan gewone zonnepanelen. Elke ochtend klapt deze ‘zonnebloem’ open en gedurende de dag richt hij zich steeds op de zon. Deze ‘zonnebloem’ is uitgeklapt bijna 6 meter hoog en heeft een oppervlakte van 18 m² aan zonnepanelen. ’s Avonds vouwt de Smartflower zich weer terug in zijn compacte kist – of zelfs onzichtbaar tot onder de grond.

Daarnaast kun je met de Smartflower ook iets uitstralen. Zet een SmartFlower bijvoorbeeld voor je kantoor of festival en je hoeft nooit meer uit te leggen dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.

smartflower

 

Hoe is de Smartflower te plaatsen?

De Smartflower is er in een mobiele uitvoering maar kan ook in de ondergrond worden verankerd als mooie duurzame entree. De zonnepanelen zitten opgevouwen in de behuizing. Ze komen er automatisch uit en vouwen na zonsondergang de bloembladen in een veiligheidspositie samen. De verankeringschroeven kunnen makkelijk worden losgeschroefd en dit zorgt ervoor dat de Smartflower eenvoudig te verplaatsen is. De installatie van een Smartflower neemt niet meer dan een uur in beslag, handig voor evenementen!

Nadeel aan de Smartflower

Toch heeft ook de Smartflower nadelen. Je kunt hem namelijk niet gebruiken als het erg hard waait. Om schade tegen te gaan vouwt de bloem zichzelf in dat geval direct weer op in de speciale huls. Niet zo handig in een land als Nederland waar de wind nog wel eens behoorlijk te keer kan gaan.

Een ander nadeel is de hoge aanschafwaarde van het systeem. De kosten voor een Smartflower zitten rond de € 14.000. Met een opbrengst van gemiddeld 3200 kWh aan energie per jaar betekend dit dus dat je per jaar ongeveer € 750 aan kWh opbrengst hebt. Een simpele rekensom leert dan dat het 18,7 jaar duurt voordat je het systeem terug hebt verdiend….

Conclusie Smartflower

De Smartflower is een heel mooi en duurzaam systeem. Het is bedacht vanuit de kern van zonne-energie. De zon staat niet steeds op dezelfde plek, dus de panelen moeten dat ook niet doen om een zo optimaal mogelijk rendement te behalen.

De werking van de Smartflower is heel eenvoudig, als de zon opkomt komen ook de panelen uit de behuizing. Wanneer de zon ondergaat gaan ook de panelen weer in de behuizing. Ook is de Smartflower zéér eenvoudig te plaatsen, wat het dan weer goed geschikt maakt voor diverse marketing doeleinden.

Het grootste nadeel aan de Smartflower is de aanschafprijs. Je schaft een Smartflower dus vooral aan om te laten zien dat je een duurzaamheidsambitie hebt. Wanneer dit systeem in massa productie geproduceerd gaat worden, zal de prijs van het systeem dalen en zal het interessanter worden voor meerdere partijen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.