Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te verwarmen. De meest gebruikte vorm is de cv- ketel, omdat dit nog de goedkoopste oplossing is. Het is echter ook mogelijk om je huis te verwarmen door middel van een warmtepomp.

Wat is nu precies een warmtepomp?   

De warmtepomp is een apparaat dat de energie uit de lucht of uit de bodem omzet naar warmte voor verwarming en tapwater. Een compleet warmtepompsysteem bestaat uit een pomp, een buizennetwerk in de grond en een lage temperatuurverwarming in huis. De elektrische pomp haalt warmte uit de bodem door middel van de buizen. De warmtepomp maakt die warmte nog warmer door als omgekeerde koelkast te werken en geeft die warmte dan af aan radiatoren of aan de waterleiding. Er zijn ook warmtepompen die warmte uit water of uit de lucht halen.

Het koelkastprincipe berust op het comprimeren, verdampen en condenseren van een speciale vloeistof waardoor met relatief weinig elektriciteit veel warmte kan worden geproduceerd. Een warmtepomp heeft ook het formaat van een royale koelkast. Hij kan een beetje geluid produceren en kan daarom het best in een afgesloten ruimte geplaatst worden.

Rendement van een warmtepomp 

De pomp gebruikt energie, maar dit is veel minder dan bij een cv-ketel. Het rendement van een warmtepomp wordt weergegeven als COP (coëfficiënt of performance). Een pomp met een COP van drie geeft drie keer de warmte af die je er aan energie instopt. Het rendement is dan 300%. Ter vergelijking: een hr-ketel heeft vaak een rendement van 107%.
Er zit hier wel een addertje onder het gras omdat bij het opwekken en transporteren van elektriciteit 60% energie verloren gaat. Het werkelijke rendement is dan eigenlijk nog maar 40% van 300% en dat is 120%. Hierdoor is het rendement bij een warmtepomp nog maar iets hoger dan bij de hr-ketel. Bij een COP van 4 is dit rendement al 160%. Een gasgestookte warmtepomp heeft een rendement van 120 tot 140%.

Een warmtepomp heeft het hoogste rendement als hij de temperatuur van de ingekomen warmte niet te veel hoeft te verhogen. De maximum temperatuur van de waterpomp is een graad of 60 °C, maar bij 40°C werkt de pomp efficiënter. Het water in de radiatoren of vloerverwarming is dus minder warm dan bij een conventionele cv-ketel. De radiatoren moeten daarom groter zijn om toch de ruimtes voldoende op te kunnen warmen. Belangrijk voor een hoog rendement zijn een goede isolatie van de woning, de juiste capaciteit van de warmtepomp, een royale omvang van het buizenstelsel en van je radiatoren en/of vloerverwarming.

Kosten warmtepomp      

Voor een warmtepomp ben je al snel duizenden euro’s kwijt. Samen met het aanleggen van de ondergrondse buizen en installatie kom je op een fors bedrag uit. Waarschijnlijk moet je ook je verwarmingsinstallatie aanpassen of wil je vloerverwarming laten aanleggen. Een warmtepomp gaat wel langer mee dan een cv-ketel en vervanging van een oude warmtepomp zal goedkoper zijn dan het installeren van een nieuwe.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Warmtepompen kunnen op verschillende manieren aan warmte komen. De warmtebronnen kunnen water, lucht of bodem zijn. De meest gebruikte systemen zijn:

  • horizontaal gesloten systeem in de grond
  • verticaal gesloten systeem in de grond
  • open bron-systeem in de grond
  • lucht-systeem
  1. horizontaal gesloten systeem
    Door de tuin wordt op een diepte van één tot twee meter een buizennetwerk aangelegd op een oppervlakte die zo’n drie keer de oppervlakte van de ruimtes in je huis is. Voor 100 m2 woningoppervlakte heb je dus 300 m2 tuin nodig. Die grootte is wel afhankelijk van de diepte en de soort bodem. Op droge zandgrond is meer oppervlakte nodig dan op vochtige veengrond. Aan het eind van de winter daalt het rendement van dit systeem omdat de grond dan is afgekoeld.
  1. verticaal gesloten systeem
    Dit is het meest toegepaste systeem en heeft een hoger rendement. Er worden een of meer buizen diep de grond in geboord. De temperatuur in de bodem is hier constant een graad of 12. Dit systeem heeft maar een kleine oppervlakte in je tuin nodig. In een droge zandbodem kan de grond, door het rondpompen van de vloeistof, steeds meer afkoelen waardoor het rendement elk jaar wat afneemt. Het kan dan nodig zijn om ‘s zomers door te pompen om de grond rond de buizen weer op te warmen.
  1. Open systeem
    Ook hier worden buizen recht naar beneden geboord maar nu loopt er geen vloeistof door een gesloten buizensysteem maar wordt er rechtstreeks grondwater opgepompt. Dit grondwater is warmer dan de vloeistof bij een gesloten systeem waardoor het rendement van de warmtepomp nog hoger wordt. Dit systeem is duurder en niet overal toegestaan. Nadeel is ook dat het systeem elk jaar gereinigd moet worden.
  1. Luchtsysteem
    Hierbij wordt d.m.v. een ventilator warmte uit de buitenlucht aangevoerd. De ventilator kan voor geluidsoverlast zorgen. De investering is relatief laag omdat er niet geboord hoeft te worden. In de zomer kan hij dienen als airco. Nadeel is dat het rendement op koude dagen erg laag is.

Voor- en nadelen warmtepomp

Voordelen
+ Lage stookkosten en CO2 uitstoot;
+ Kan ‘s zomers ook koelen;
+ Comfortabele lage temperatuur verwarming;
+ Betrouwbaar en onderhoudsvrij;
+ Minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.

Nadelen
– Grote investering;
– Temperatuur voor verwarming is laag, dus langzaam opwarmen;
– Grote radiatoren of vloerverwarming nodig.

Tips voor het aanschaffen van een warmtepomp

  • Laat je goed adviseren voor je een warmtepomp aanschaft en vraag een second opinion.
  • Neem een erkende installateur en let op keurmerken en garanties.
  • Een warmtepomp werkt eigenlijk alleen goed in combinatie met lage temperatuur-verwarming en goede isolatie.
  • Het werkelijke rendement kan lager liggen dan het theoretisch voorspelde rendement.
  • Ga na of er een vergunning nodig
  • Ga na of er subsidie mogelijk is.
  • Onderzoek of je op een andere manier meer energie kunt besparen, bijvoorbeeld door isolatie of zonnepanelen.

Conclusie van een warmtepomp     

Een huis kan, naast de cv-ketel, ook verwarmd worden door een warmtepomp, De warmtepomp is een apparaat dat de energie uit de lucht of uit de bodem omzet naar warmte voor verwarming en tapwater. Het rendement van een warmtepomp licht hoger dan bij een cv-ketel. De warmtebronnen kunnen water, lucht of bodem bronnen zijn. De meest gebruikte systemen zijn, horizontaal gesloten systeem in de grond, verticaal gesloten systeem in de grond, open bron-systeem in de grond of een lucht-systeem.

De grootste voordelen van een warmtepomp zijn de lage stookkosten en het feit dat het systeem zomers ook kan koelen. Het grootste nadeel aan een warmtepomp is de hoge aanschafwaarde.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.