Wanneer jouw droomhuis ontworpen word, heb je dan al wel eens nagedacht over het bouwsysteem? Onlangs heb ik al een artikel geschreven over het SIP bouwsysteem.
Nog een mooi bouwsysteem wat laat zien dat je niet per se meer traditioneel hoeft te bouwen is het Massiefblok.
In dit artikel zal ik verder ingaan op het Massiefblok, wat zijn de voordelen ervan, wat houdt het in en hoe wordt het gebouwd?
Waarom zou je kiezen voor een Massiefblok bouwsysteem?
Een van de redenen dat je kunt kiezen voor een massiefblok bouwsysteem is dat je sneller kunt bouwen dan de traditionele manier. Je wand opbouwen bestaat nu maar uit één handeling omdat het een enkelwandige wand is. Dit terwijl een traditionele spouwmuur bestaat uit 3 handelingen, het plaatsen van het binnenspouwblad, het isoleren en het metselen van het buitenspouwblad.
Omdat de wand in één keer klaar is, werkt het dus sneller en is de aannemer nu in één keer klaar.
Dit bespaard dus aanzienlijk op de arbeidskosten.
Hoe is het materiaal van het Massiefblok bouwsysteem opgebouwd?
Het massiefblok is de enkelwandige bouwoplossing van Xella. Het is een cellenbetonblok, Cellenbeton heeft van zichzelf al een isolerende werking.
Cellenbeton is beton met luchtbellen erin daardoor is het lichter in gewicht, het is warmte-isolerend en warmte-accumulerend, brandwerend en vochtbestendig. Toch heeft cellenbeton steenachtige eigenschappen, hierdoor is het materiaal onder bepaalde voorwaarden ook geschikt voor dragende wanden.
Waar kan het Massiefblok bouwsysteem worden toegepast?
Het massiefblok bouwsysteem wordt met name toegepast bij de energieneutrale of passieve woningbouw. Met dit bouwsysteem kan je een woning ontwerpen die zich in esthetisch opzicht onderscheidt. Een vlakke, gepleisterde gevel geeft immers een heel andere uitstraling dan een bakstenen buitenmuur. Bovendien verbruikt de woning na oplevering nauwelijks energie. Dankzij de extra dikke blokken van cellenbeton kan in één keer een dragende en sterk isolerende buitenwand worden neergezet.
Wat zijn de voordelen van het Massiefblok bouwsysteem?
- Je kunt enkelwandig bouwen.
- De wanden zijn zelfdragend.
- Het materiaal is 100% recyclebaar.
- Het bouwsysteem volgt de nieuwe trend van vernieuwend bouwen.
- Het product is 100% natuurlijk
- Het product is van zichzelf al thermisch isolerend.
- Je hebt volledige vrijheid in afwerking van de gevels.
Conclusie over het Massiefblok bouwsysteem
Het massiefblok bouwsysteem is één van de varianten op de traditionele spouwmuur. Dit systeem kenmerkt zich door de enkelwandige constructie. De wand is, zoals de naam al aangeeft, massief. Dit kan een hoop vocht- en koude problemen voorkomen.
Het massiefblok bouwsysteem is een cellenbetonblok welke dragend uitgevoerd wordt.
Een nadeel aan dit systeem zijn nog steeds de menselijke handelingen, hierdoor wordt het prijstechnisch niet de beste optie. Ook de bouwtijd zal langzamer zijn dan met een volledig geprefabriceerd systeem. Wel is het massiefblok buwsysteem vele male duurzamer en sneller dan een traditionele spouwmuur.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
LS.
Woon al bijna 25 jaar in een eigen ontworpen vrijstaande woning van een enkelwandige woning die indertijd is ontworpen en gerealiseerd door mijzelf in het toe ontwikkelde droogstapel systeem van TASTA! De buitenwanden en dragende wanden uitgevoerd in een dikte 250 mm en overige binnen wanden 125 mm dikte, verdiepingsvloeren ook 250 mm dik. Zou het de volgende keer weer doen maar helaas bestaand dit systeem niet meer; maar ik zie dat de geschiedenis zich enigszins herhaald! Mogelijk dat het systeem opnieuw tegen het licht kan worden gehouden.