Het merendeel van de hedendaagse woningen wordt nog steeds gebouwd met een kruipruimte. Echter komen steeds meer gemeentes met de eis om kruipruimteloos te gaan bouwen, wanneer je kruipruimteloos wil óf moet gaan bouwen denk dan eens aan de Hectar funderingsvloer.

Je kunt een gat graven, hier een standaard fundering in maken om vervolgens het gat weer vol te storten met zand. Best gek eigenlijk hè? Waarom zou je het eerst uitgraven, fundering maken om vervolgens het gat weer vol te storten als het ook slimmer kan?

In mijn artikel leg ik eerst uit wat kruipruimteloos bouwen is, vervolgens zal ik het basisprincipe van de Hectar funderingsvloer aangeven alsmede de voordelen.

Kruipruimteloos bouwen met de Hectar funderingsvloer?

Bijna alleen in Nederland wordt het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen uitgevoerd met een kruipruimte, maar waarom eigenlijk? In het verleden werd dit gedaan om de houten begane grondvloeren van de woningen droog te houden. Door de kruipruimte te ventileren kon je voorkomen dat de balken en planken van de begane grondvloer gingen rotten.
Tegenwoordig worden bij nieuwbouw alleen nog maar geïsoleerde vloersystemen toegepast als begane grondvloer, de noodzaak om onder de vloer te moeten ventileren is hiermee verdwenen.
Toch worden nog de meeste nieuwbouwwoningen nog steeds uitgevoerd met een kruipruimte.

Wel zitten er aan kruipruimtes nog diverse nadelen, je kunt hierbij denken aan te hoge grondwaterstanden in bepaalde regio’s waardoor kruipruimtes onder water komen te staan, de problemen om de kruipruimte kierdicht te krijgen ter plaatse van bijvoorbeeld doorvoeren en-/ of het kruipluik waardoor koude en vochtige lucht de woning in, en de lineaire koudebruggen tussen de aansluitingen van de fundering op het metselwerk en de fundering op de vloer.
Lineaire koudebruggen kunnen leiden tot schimmelvorming.

Bij nieuwbouwwoningen zijn kruipruimtes niet per se meer nodig om uit te voeren, waarom gebeurt het dan nog steeds? Omdat “we het nu eenmaal altijd zo doen”. Vaak horen we ook nog van mensen: “Maar je moet toch onder de vloer komen om leidingen te onderhouden of te verleggen?”
Dit hoeft niet, mits je het leidingwerk slim ontwerpt en uitvoert, je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan loze leidingen welke je tot buiten je vloerveld aanlegt. Op deze wijze kan je bijvoorbeeld altijd nog een uitbouw realiseren of een waterleiding in de tuin aanbrengen.

Wat is het basisprincipe van de Hectar funderingsvloer?

Het basissysteem van de Hectar funderingsvloer is een betonnen plaatfundering, deze varieert in dikte tussen de 160 en 300 mm. Deze plaatfundering is direct je begane grondvloer, je combineert dus twee bouwonderdelen, de fundering en begane grondvloer, in één bouwonderdeel.
Wanneer de draagkracht van de ondergrond niet voldoende is, kan de vloer ook gefundeerd worden d.m.v. funderingspalen.

De betonvloer wordt gestort op twee lagen EPS isolatieplaten welke kruislings aangebracht zijn. De benodigde kwaliteit van de EPS platen (druksterkte) wordt per project door de constructeur berekend. Ter plaatse van de rand van de vloer wordt de funderingsrandkist van Sunpor EPS toegepast, deze randkist zorgt ervoor dat de funderingsvloer geheel koudebrugvrij is.

Aangezien er een minder diepe aanlegdiepte is t.o.v. traditionele funderingen, betekend het dat er op grondwerk ook al een post bespaard kan worden. De aanlegdiepte van de Hectar funderingsvloer ligt op zo’n 40 á 50 cm diepte, terwijl een traditionele fundering op een aanlegdiepte van zo’n 90 á 100 cm aangebracht dient te worden.

Waar er bij een bestaand funderingsconstructie t/m de begane grond veel handelingen nodig zijn, is dus veel tijd, kan een Hectar funderingsvloer al in 3 werkdagen gerealiseerd worden.

Wat zijn 4 voordelen van een Hectar funderingsvloer?

Een Hectar funderingsvloer heeft meerdere voordelen, hier zal ik er 5 benoemen:

  • Hogere isolatiewaarde ; Dit komt omdat de vloer koudebrugvrij is, de vloer kierdicht is en de vloer waterdicht is.
  • Snellere uitvoering ; Omdat er minder gegraven hoeft te worden, omdat er minder handelingen nodig zijn etc. is er dus minder tijd nodig om de vloer te realiseren.
  • Je kunt de vloer rechtstreeks op funderingspalen aansluiten ; Door het enigszins versterken van de vloer kan deze veelal rechtstreeks op de paalkoppen aangebracht worden.
  • Een geringe aanlegdiepte ; De aanlegdiepte van de Hectar funderingsvloer ligt op zo’n 40 á 50 cm diepte dit scheelt dus veel grondwerk.

Bouwprincipe van de Hectar funderingsvloer?

Bouw koudebrugvrij met een Hectar funderingsvloer!

In een eerder artikel heb ik al wel eens geschreven over het koudebrugvrij uitvoeren van de woning.
Koudebruggen zijn namelijk plaatsen waar de isolatielaag van de gevel en-/of dak constructie plaatselijk worden onderbroken. Dit kan zijn omdat dit constructief technisch nodig is, of omdat bepaalde materialen niet goed samengaan, of omdat het ontwerp verkeerd is ontworpen.

Koudebruggen hebben grote gevolgen voor het energieverbruik. Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden, maken koudebruggen een steeds groter deel uit van de warmteverliezen van verwarmde gebouwen.

De Hectar funderingsvloer elimineert de koudebruggen zo veel mogelijk. Daar waar metselwerk op de funderingsrandkist toegepast wordt worden oplegnokken van Ultra Lichtbeton toegepast, dit is een constructief bouwmateriaal wat licht van gewicht is, goede isolerende eigenschappen heeft en brandbestendig is.

Conclusies over de Hectar funderingsvloer

De Hectar funderingsvloer is een heel mooi voorbeeld om kruipruimteloos te bouwen. Bij de meeste nieuwbouwwoningen worden nog steeds kruipruimtes toegepast, omdat “we het nu eenmaal altijd zo doen”.

Steeds meer gemeentes komen met de eis om kruipruimteloos te bouwen, dit kan bijvoorbeeld komen door energieambities of te hoge grondwaterstanden.

Een mooi voorbeeld om kruipruimteloos te bouwen is het Hectar funderingsvloer systeem. Dit is een systeem wat de fundering en vloer in één bouwonderdeel integreert. De funderingsvloer met een dikte tussen de 160 en 300 mm wordt aangebracht op EPS delen.
Voordelen zijn bijvoorbeeld dat het systeem koudebrugvrij is, de funderingsvloer in een paar dagen gerealiseerd kan worden en dat je een hoge isolatiewaarde voor de vloer behaald.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.