Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een woning duurzaam uit te voeren. Een van deze mogelijkheden is een passiefhuis. Over een passiefhuis bestaan onterecht veel vooroordelen en negatieve gedachten.

Als een passiefhuis goed ontworpen is en goed uitgevoerd wordt, dan is het een subliem stukje duurzaam bouwen. Mijn blog van deze week gaat dan ook over een passiefhuis. Ik zal uitleggen wat een passiefhuis inhoud, waarom het slim is om op deze wijze te bouwen én aan de orde komt waarom een passiefhuis zeker geen hype is, maar een levenswijze.

Een passiefhuis, wat is dat?

Een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen en richtlijnen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming.

Een passiefhuis dat in Nederland gebouwd wordt gebruikt vier keer minder energie dan een gemiddelde nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot ook nog eens 54% minder CO2 uit dan een gemiddelde nieuwbouwwoning.

Een passiefhuis gaat uit van conventionele warmtebronnen, wat de belangrijkste warmtebronnen zijn. Om de zon zo efficiënt mogelijk te benutten is de oriëntatie van het gebouw van essentieel belang. Je wilt de meeste ramen aan de west-, zuid- en oostgevel positioneren, en zo min mogelijk aan de noordkant. De warmte van de zon kan hierdoor goed het gebouw binnentreden en de woning opwarmen.

Door de goede thermische isolatie van de gevels en de extreem goede kierdichtheid wordt de warmte die de woning binnenkomt ook binnengehouden, de warmte die je in de wintermaanden stookt wordt vastgehouden en gaat niet verloren.

passiefhuis

Waarom is het slim om een passiefhuis te bouwen?

Het lijkt door voorgaande tekst alsof de lucht in een passiefhuis zit opgesloten. Dit is echter niet het geval. Een passiefhuis is ademend. Dit komt door een bijzondere ventilatie-installatie waardoor steeds even veel verse lucht ingebracht wordt, als vuile lucht wordt afgezogen. Daardoor kan de warmte van de verwarmde binnenlucht in het stookseizoen worden overgedragen aan de binnengebrachte frisse buitenlucht. Je kunt dus de warmte hergebruiken, de zogenoemde warmte terug winning (WTW).

Een passiefhuis is op het zuiden georiënteerd. Zo wordt de zonnewarmte in het stookseizoen optimaal benut en in de zomer wordt hierdoor oververhitting voorkomen. Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het is eigenlijk best logisch. In de wintermaanden staat de zon namelijk in het zuiden veel lager aan de hemel dan in de zomer. Hierdoor kan de winterzon gemakkelijk binnen komen. Wanneer in de zomermaanden de zon hoger staat, kan het moeilijker het passiefhuis binnentreden.

Nog een belangrijk aspect van een passiefhuis is de interne zonering, dat wil zeggen dat je rekening houd met de diverse ruimtes in je woning. Een ruimte waar je meer warmte nodig hebt oriënteer je aan de zuidkant, hierbij kan je denken aan woonkamers en slaapkamers. Een ruimte waar je minder warmte nodig hebt oriënteer je aan de noordkant, hierbij kan je denken aan de keuken, garage en berging.

Waarom is een passiefhuis geen hype maar een levenswijze?

Een passiefhuis is geen hype omdat de uitgangspunten van een passiefhuis in steeds meer duurzame aspecten terug komen. Oriënteer het gebouw op het zuiden, beperk de warmtevraag, benut de reeds bestaande warmte en beperk het verlies van warmte.

Passiefbouwen is ook geen nieuwe stijl of stroming, maar een bouwwijze die zijn tijd vooruit is. Een passiefhuis bouw je niet voor nu, maar bouw je voor de toekomst. Je kijkt vooruit naar de eindigheid van fossiele brandstoffen en je anticipeert hierop. Ook zorg je ervoor dat je minder afhankelijk wordt van anderen (denk hierbij aan energiemaatschappijen)

Wat is het nadeel van een passiefhuis?

Een passiefhuis heeft dus veel voordelen, maar wel heb ik mijn vraagtekens bij de certificering van de passiefhuizen. Er is één instituut die beoordeeld of jouw woning voldoet aan de normen, onder andere de norm van 15 kWh/m² per jaar voor ruimteverwarming. Als ik dus 16 kWh/m² per jaar gebruik heb ik volgens dit instituut geen goede woning… Maar mijn inziens heb je dan nog steeds een hele goede en duurzame woning.

Conclusie

Een passiefhuis is een heel goed voorbeeld van duurzaamheid. Bij een passiefhuis is de oriëntatie van groot belang omdat dit zorgt voor veel zonlicht om in de wintermaanden voor opwarming te kunnen zorgen. Hierdoor kan een passiefhuis verwarmd worden met beperkte warmtebronnen.

Daarnaast heeft een passiefhuis een goede thermische isolatie van de gevels en een extreem goede kierdichtheid.

Het grootste nadeel vind ik de normering die er aan vastzit. Als je geen 15 kWh/m² maar 16 kWh/m² behaalt, krijg je niet de officiële certificaten van een passiefhuis.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.