In Oktober 2019 kwam Tegenlicht met de documentaire ‘Houtbouwers’. Voor de liefhebbers, deze documentaire kan je bekijken bij de volgende link:  ‘Houtbouwers’.  Maar wat verstaan we precies onder houtbouw? En heeft houtbouw de toekomst? Dat zal ik nader toelichten in dit artikel.

Welke type houtbouw zijn er?

Voor houtbouw zijn er meerdere type systemen, de ene wat klassieker dan de andere. De ene met meer voor- dan nadelen en de andere net andersom.

In de documentaire van Tegenlicht wordt CLT hout nader toegelicht, het zogenoemde Cross Laminated Timber oftewel kruislaags hout. CLT hout zijn sterke, massief houten constructieplaten welke zijn opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde vuren planken. CLT hout kan vooral worden gebruikt als vloer-, wand- of dakelementen en kunnen een volwaardige vervanging voor metselwerk of beton zijn.

Een traditionelere vorm van houtbouw is houtskeletbouw, het wordt zegt het al, dit is niets anders dan een frame van houten staanders en liggers waar tussen isolatie aangebracht kan worden. Dit kan zowel prefab uitgevoerd worden als traditioneel op de bouwplaats. Het nadeel van traditioneel uitvoeren op de bouwplaats is dat je nog veel arbeidstijd heb, en dus kosten, en dat je nog steeds afhankelijk bent van de weersinvloeden.

Een modernere vorm van houtbouw kan zijn SIP panelen, dit zijn structureel geïsoleerde panelen.
Aan de binnenzijde bevind zich een isolatie met aan de buitenzijde een beplating.

Ook het Pop-up House is een vorm van houtbouw, dit is opgebouwd d.m.v. LVL houten liggers. Dit zijn gelamineerde houten liggers, een vorm van multiplex. Tussen deze liggers wordt vervolgens EPS isolatie geschoven en de binnen- en buitenzijde wordt afgewerkt met een beplating.

Waarom zou je kiezen voor een houtbouw?

De reden waarom je voor houtbouw zou kiezen kan zijn omdat je duurzaam wilt bouwen, kan zijn omdat er vanwege de stikstofregels meer mogelijkheden zijn met hout of dat je bijvoorbeeld veel zelf wilt gaan doen. Wat jouw reden ook is, zorg wel dat jouw ontwerp vanuit de basis al goed is.

Nog een reden om voor houtbouw te kiezen is dat het goed mogelijk is om de onderdelen te prefabriceren. Op deze wijze kan er veel in de fabriek klaargemaakt worden, waardoor de condities optimaal zijn en je minder last hebt van de weersinvloeden. Dit betekend dat het casco van jouw woning op de bouwplaats in no-time geplaatst kan worden. Doordat het casco snel geplaatst kan worden, en je dus minder last hebt van de weersinvloeden, krijg je een woning met een kwalitatief hoger niveau.

Heeft houtbouw de toekomst? 

De hamvraag van dit artikel is natuurlijk of houtbouw de toekomst heeft. Kan het concurreren met traditioneel bouwen of kan het traditioneel bouwen zelfs verslaan? Ik ben van mening dat houtbouw zeker een goede toekomst voor zich heeft, met name op basis van de duurzaamheid. Zowel economisch, ecologisch en energetisch kan houtbouw goed mee met de traditionelere bouwsystemen.

Conclusie over houtbouw

Voor houtbouw kan je kiezen uit meerdere systemen, zo zijn er bijvoorbeeld het CLT hout, houtskeletbouw, SIP panelen bouw of Pop-up house bouw. De reden om voor houtbouw te kiezen kan zijn de duurzaamheid, snelle bouwtijd of omdat je veel zelf kunt uitvoeren.

Welk systeem je ook kiest en welke reden je ook hebt, let er wel op dat je een kwalitatief hoogwaardig systeem toepast. De reden dat ik dit expliciet benoem is dat dit je wooncomfort ten goede komt.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.