Hoe mooi zou het zijn als jouw woning binnen twee dagen wind- en waterdicht is en je geen last meer hebt van de weersinvloeden? Het klinkt nogal onrealistisch om te denken dat een huis in twee dagen gebouwd kan worden. Toch is het mogelijk, met modulair bouwen!
Wat is modulair bouwen precies?
Maar wat is modulair bouwen dan precies? Het woord zegt het eigenlijk al, je bouwt alles op door middel van modules. Een soort Lego, maar dan in het groot. Bij deze bouwtechniek worden volledige gebouwen gemonteerd met behulp van vooraf in de fabriek samengestelde modules. Deze modules kunnen met stalen frame geproduceerd worden. Doordat deze modules in fabrieksomstandigheden gefabriceerd worden heb je nooit last van de weersomstandigheden.
Waarom modulair bouwen?
Er zijn verschillende redenen om voor modulair bouwen te kiezen. Bijvoorbeeld vanwege de snelheid, de mogelijke flexibiliteit voor de toekomst en, niet te vergeten, de kwaliteit. Een bijkomend voordeel is de beperkte verstoring van de plaatselijke omgeving tijdens de bouw. Je bent immers geen maanden bezig op de bouwplaats maar slechts enkele dagen.
De reden waarom de meeste mensen voor modulair bouwen kiezen is vanwege de tijdelijkheid van het gebouw, of het nu voor kortere of langere termijn is maakt in deze niet uit. Wanneer iets weer weg moet c.q. verplaatst moet worden, dan is het makkelijker als dit in eenvoudige modules of elementen kan dan dat je op slopershoogte bent.
Hoe worden de modules op de bouwplaats geplaatst?
Bij modulair bouwen ben je meer aan het assembleren dan aan het bouwen. Het ‘enige’ wat op de bouwplaats hoeft te gebeuren is de modules tegen elkaar aan plaatsen en het leidingwerk te koppelen. Het transport vanuit de fabriek is op een dusdanige manier geregeld dat de vrachtwagens in de juiste volgorde aankomen, ook wordt er vooraf een ‘werkplan’ opgesteld. Op deze wijze weet je zeker dat de juiste unit op het juiste moment aankomt. Je hebt er immers niets aan als je alle units op je eigen terrein moet opslaan om vervolgens te bekijken welke unit je nou als eerste nodig hebt.
Wat is het nadeel van modulair bouwen?
Een van de nadelen aan modulair bouwen is de maat nauwkeurigheid. Wanneer je een muur aan het metselen bent dien je altijd rekening te houden met speling op marges. Als een complete unit in één keer op de bouwplaats geleverd wordt, betekend dit dus dat deze wel exact moet aansluiten bij de andere units. Het grootste nadeel aan modulair bouwen zijn de afmetingen, je bent namelijk gebonden aan de afmetingen die je over de weg kunt vervoeren. Is iets breder dan 3,5 meter, dan wordt het vervoer al een lastig karwei.
Waarom zou je dan je woning in modulair gaan bouwen?
Door je woning modulair te bouwen kan de uitvoeringsduur van je woning flink verkort worden. Duurt het bij de traditionele uitvoering van een woning gemiddeld vier á vijf maanden om dit af te ronden, bij de modulair bouwen methode kan dit verkort worden tot circa één maand.
Ook kan dit heel interessant zijn om de mogelijkheid tot verbouwen te vereenvoudigen. Als er een unit tussenuit gehaald kan worden en je daarvoor een andere unit kunt plaatsen, dan ben je heel flexibel met je woning.
Conclusie modulair bouwen
Wil jij jouw droomhuis graag super snel realiseren? Denk dan eens aan modulair bouwen. Je kunt voor modulair bouwen kiezen vanwege de snelheid, de mogelijke flexibiliteit voor de toekomst en de kwaliteit.
Het grootste nadeel aan modulebouw is en blijft de maximale afmetingen die je tijdens het transport over de weg kunt vervoeren.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer