Kan ik met een definitief ontwerp gaan bouwen?
Het definitieve ontwerp dat voor jouw huis gemaakt wordt, is een gedetailleerd en compleet uitgewerkte versie van je voorlopige ontwerp. Het voorlopige ontwerp geeft aan wat je gaat maken, terwijl in het definitieve ontwerp de vraag hoe je het gaat maken centraal staat.
In deze fase wordt duidelijk hoe het huis gebouwd gaat worden en je krijgt een goed beeld van het uiteindelijke resultaat. Dat is fijn, maar tijdens deze fase zullen er wel keuzes gemaakt moeten worden. In dit blog geef ik je dan ook tips om deze fase goed door te komen.
Wat komt er allemaal bij een definitief ontwerp kijken?
In de definitieve ontwerpfase heb je uiteindelijk een complete bouwkundige tekening waarbij alle maten, materialen en wensen van jou als opdrachtgever bekend zijn. Het is de laatste mogelijkheid om nog wijzigingen in het voorlopige ontwerp aan te brengen.
Op de plattegronden zal de indeling van de diverse ruimtes te zien zijn en ook de gevels en doorsneden worden in deze fase duidelijk. De voorlopige positionering van de hoofdinstallaties wordt bepaald als ook de positionering van de (hoofd) draagconstructie. Ook zal een globale begroting van de bouwkosten en de benodigde vergunningen bekend worden.
Denk in dit stadium ook eens na over een eventueel bouwteam, bestaande uit architect / technisch tekenaar, aannemer en installateurs. Deze mensen kunnen jou helpen bij de uitvoering van jouw definitieve ontwerp.
Tenslotte zal het definitieve ontwerp met jou als opdrachtgever besproken worden. Hierna zullen de laatste wijzigingen doorgevoerd worden waarna de omgevingsvergunning aangevraagd kan worden.
Ook is het in dit stadium belangrijk om al uit te kijken naar een aannemer. Als je in dit stadium al een aannemer hebt kan ook hij zijn technische en financiƫle inbreng geven. Je kunt nu een goede inschatting maken over de vraag of jouw budget realistisch is en zo niet, wat je nog kunt doen om de kosten te drukken.
Let op! De globale bouwkostenraming van de aannemer is een indicatie en geen zekerheid.
Het is belangrijk dat het definitieve ontwerp duidelijk is voor jou. Kijk nog eens naar je programma van eisen om te zien of al jouw wensen en verwachtingen zich in het definitieve ontwerp bevinden.
De hoofdvraag van dit blog was: ākan ik met een definitief ontwerp gaan bouwen?ā
Het antwoord hierop is nee. Tijdens de fase waarin het definitieve ontwerp wordt vormgegeven is er al veel duidelijk hoe het ontwerp gebouwd zal gaan worden. De vergunning van de gemeente voor jouw bouwplannen ontbreekt echter nog. Als je het eens bent met het definitieve ontwerp dan start de fase van de bouwaanvraag, tijdens deze fase zal het definitieve ontwerp voorgelegd worden aan de gemeente om er een bouwvergunning voor te krijgen.
In dit blog heb ik beknopt beschreven wat er komt kijken bij een definitief ontwerp; welke gegevens staan er op een definitief ontwerp? Welke partijen komen er kijken bij het maken van een definitief ontwerp? En tot slot heb ik de vraag beantwoordt of je kunt gaan bouwen met een definitief ontwerp.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van deĀ knoppen hieronderĀ voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook ā5 tips voor het ontwerp van je eigen woning afā
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgensĀ wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Reageer