Tot nu toe zijn er al een aantal verschillende bouwstijlen besproken, waaronder het Kubisme, de Delftse school en de Amsterdamse school. In dit artikel komt de bouwstijl van het structuralisme aan bod. Ik ga je meer vertellen over deze bouwstijl door te beschrijven hoe het structuralisme is ontstaan en wat de belangrijkste kenmerken zijn binnen deze stijl. Ik geef een aantal voorbeelden van het structuralisme en tot slot zal ik bespreken wat we tegenwoordig nog van het structuralisme terug zien in de hedendaagse architectuur.
Hoe is het structuralisme ontstaan?
In Nederland ontstond het structuralisme in de jaren zestig en zeventig. Het kenmerk van deze stroming is dat grote gebouwen opgedeeld worden in kleine eenheden, zodat een labyrintische opbouw ontstaat: alsof het gebouw als een stad binnen de stad is. Het zoeken naar kleinschaligheid binnen een groter geheel staat bij deze stroming centraal.
Architecten die door het structuralisme beïnvloed werden vonden dat de rationalistische architectuur te steriel was. Aan de andere kant zagen zij het expressionisme als te subjectief. Als alternatief zagen zij een complexe ordening: een gebouw moest hiërarchisch opgebouwd worden (van groot steeds onderverdeeld naar kleiner).
Hierdoor moesten traditionele hiërarchische bouwwijzen en sociale verbanden doorbroken worden. Een gebouw moest sober zijn in het materiaalgebruik maar stimulerend van vorm. Op deze wijze werden gebruikers aangezet om het gebouw naar hun hand te zetten en op hun eigen manier te gaan gebruiken.
Wat zijn de kenmerken van het Structuralisme?
Het Structuralisme heeft een aantal beeldbepalende kenmerken, waaronder:
- verzet tegen de eenvormigheid van deNieuwe Zakelijkheid;
- kleinere eenheden(basiseenheden), meestal van dezelfde vorm;
- herhaling van de basiseenheden tot een zekere structuur;
- eenvrij en speels ontwerp van basiseenheden;
- gemeenschappelijke ruimten;
- basiseenheden zijn vaakkubussen, soms op hun punt.
Wat zijn de voornaamste voorbeelden van het structuralisme?
Enkele voorbeelden van het Structuralisme zijn:
- De Kasbah, experimentele woningbouw in Hengelo (Piet Blom);
- Kubuswoningen te Rotterdam (Piet Blom);
- Kantoorgebouw Centraal Beheer te Apeldoorn (Herman Hertzberger);
- Habitat 67,voor de Wereldtentoonstelling in Montreal (Moshe Safdie).
Wat zien we terug van het structuralisme in de hedendaagse architectuur?
De stijl van het structuralisme zie je tegenwoordig terug in de moderne bouwstijl. Dit kan je zien aan de kubusvormige elementen en de herhaling van basiseenheden tot een zekere structuur. Ook wordt er tegenwoordig veel transparantie toegepast.
Conclusie Structuralisme
Het structuralisme ontstond in de jaren zestig en zeventig. Kenmerkend aan deze stroming zijn de grote gebouwen die worden opgedeeld in kleine eenheden. Tegenwoordig zien we zeker nog invloeden terug komen uit het structuralisme, hierbij kun je denken aan de herhaling van basiselementen tot een zekere structuur.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer