In de architectuur zijn er veel verschillende bouwstijlen, één daarvan is het kubisme.
In dit artikel zal ik je meer vertellen over de kubistische bouwstijl door te beschrijven hoe het is ontstaan en wat de belangrijkste kenmerken zijn binnen deze stijl. Ik geef een aantal voorbeelden en tot slot zal ik bespreken wat we tegenwoordig nog terug zien in de hedendaagse architectuur van de kubistische stijl.
Hoe is het kubisme ontstaan?
Het kubisme is vooral bekend vanwege de schilderkunst die begin 20e eeuw opkwam. Een aantal schilders vond dat je een object moest terugbrengen tot elementaire geometrische vormen. Pablo Picasso speelde hierbij een cruciale rol, zijn doel was het weergeven van driedimensionale objecten zonder gebruik te maken van perspectief.
De vertaling naar de architectuur is nooit helemaal doorgezet. Het kubistische element in de vroege kubistische gebouwen diende vooral als versiering en had toen geen invloed op de plattegronden.
Wel zijn er verschillende aftakkingen ontstaan, bijvoorbeeld het romantisch kubisme. Dit omdat de traditionele kubistische vormen voor de meeste mensen als te abstract werd bevonden.
Wat zijn de kenmerken van het kubisme?
Het kubisme heeft een aantal beeldbepalende kenmerken, waaronder:
- Asymmetrie;
- Zuivere verhoudingen in lijnen en volumes;
- Transparantie;
- Gelijktijdig kunnen waarnemen van meerdere aspecten;
- De eenvoud.
Wat zijn de voornaamste voorbeelden van het kubisme?
Enkele voorbeelden van het kubistische bouwwerken zijn:
- Het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht
- Het Raadhuis in Hilversum
- Fallingwater in Mill Run
Wat zien we terug van het kubisme in de hedendaagse architectuur?
De kubistische stijl zie je tegenwoordig veel terug in de moderne bouwstijl. Dit kan je zien aan de asymmetrie en de eenvoud, de toepassing van rechte lijnen en vlakken en weinig tot geen kleurgebruik. Ook wordt er tegenwoordig veel transparantie toegepast.
Conclusie kubisme
De kubistische stijl ontstond aan het begin van de 20e eeuw en is met name bekend vanwege de schilderkunst. De vertaling naar de architectuur is nooit helemaal doorgezet. Kenmerkend voor de kubistische stijl zijn de asymmetrie en de eenvoud. De kubistische stijl zie je tegenwoordig veel terug in de moderne bouwstijl.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer