In de architectuur zijn er veel verschillende bouwstijlen, in dit artikel zal ik meer vertellen over de ‘Amsterdamse School.’
Allereerst zal ik vertellen hoe deze stijl is ontstaan en wat de kenmerken zijn van de ‘Amsterdamse School.’ Vervolgens geef ik een aantal voorbeelden van deze stijl en tot slot geef ik aan wat we van deze stijl nog terugzien in de hedendaagse architectuur.
Hoe is de Amsterdamse School ontstaan?
De Amsterdamse School is ontstaan in de jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw. Het is de verzamelnaam voor een groep architecten, interieurkunstenaars en beeldhouwers tussen 1910 en 1930 in Amsterdam die in expressionistische stijl ontwierpen.
De benaming ‘Amsterdamse School’ suggereert dat er sprake was van een school, maar in feite was het een ongestructureerde beweging van verschillende architecten die hun eigen ideeën hadden over vormgeving en architectuur. Eigenlijk zou je beter kunnen spreken over Hollands Expressionisme!
Wat zijn de kenmerken van de Amsterdamse School?
De Amsterdamse School heeft veel beeldbepalende kenmerken, waaronder:
- Horizontale lijnen;
- Een expressieve en plastische vormgeving;
- Een symmetrische hoofdopzet;
- Opvallende asymmetrie in de detaillering;
- Rijke schaduwwerking door de open voegen in het metselwerk en de verspringingen in de gevelwanden;
- Veel gebruik van rode baksteen;
- De vormgeving van de deuren;
- De ramen (die hebben vele, vooral horizontale onderverdelingen)
De maten van de afzonderlijke ruitjes zijn door deze “roedeverdeling” in horizontale richting (aanzienlijk) groter dan in verticale richting. Helaas worden bij “opknapbeurten” en renovaties de oorspronkelijke ramen nogal eens vervangen door grote ramen zonder roedeverdeling. “Makkelijker schoon te houden” is vaak het motief; - De interieurs en meubels, deze waren vaak onderdeel van het ontwerp. Keukens en kasten met hetzelfde type houtwerk als bijvoorbeeld de raamkozijnen.
Wat zijn de voornaamste voorbeelden van de Amsterdamse School?
Uiteraard zijn de meest bekende voorbeelden van de Amsterdamse School terug te vinden in Amsterdam. Hieronder twee voorbeelden uit Amsterdam en één uit Radio Kootwijk.
Wat zien we terug van de Amsterdamse School in de hedendaagse architectuur?
De Amsterdamse School kennen we tegenwoordig ook als jaren ’30 woningen.
Deze woningen herken je aan hun elegante uitstraling. Kenmerkend zijn de horizontale belijning en de grote dakoverstekken. Andere aspecten die veel bij dit soort woningen voorkomen zijn de bijzondere entreepartijen, het fraaie metselwerk met detailleringen, de forse houtafmetingen voor kozijnen en ramen en de “omlopende” dakgootconstructies.
Conclusie Amsterdamse School
De Amsterdamse School is ontstaan in de jaren ’10 en ’20 van de twintigste eeuw, een groep architecten, kunstenaars en beeldhouwers vond dat de versobering van de woningbouw niet wenselijk was en zij kozen een eigen stroming.
Kenmerkend aan deze stroming is de toepassing van veel baksteen, horizontale lijnen en grote dakoverstekken. Deze kenmerken zien we ook nog terug in de huidige ontwerpen, woningen worden dan vaak ontworpen in jaren ’30 stijl.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer