Het is mogelijk een mantelzorgwoning te realiseren zonder of met vergunning. Hoe je een mantelzorgwoning aanvraagt zonder vergunning kun je hier terug lezen. Als je een mantelzorgwoning wilt realiseren, maar deze niet vergunningsvrij mag plaatsen zijn er ook mogelijkheden. Deze mogelijkheden komen in dit artikel aan de orde.
Twee manieren voor een mantelzorgwoning met vergunning
Er zijn twee manieren om een vergunning te ontvangen voor jouw mantelzorgwoning. Zo kun je een omgevingsvergunning aanvragen of je kunt je beroepen op de kruimelregeling bij jouw gemeente. Houd er rekening mee dat jouw plannen voor een mantelzorgwoning met vergunning binnen de richtlijnen van het geldende bestemmingsplan vallen!
Mantelzorgwoning met vergunning bouwen
Je kunt een mantelzorgwoning aanvragen door de reguliere procedure te volgen. De gemeente zal dan gaan toetsen of jouw aanvraag binnen het geldende bestemmingsplan past. Om een mantelzorgwoning te mogen bouwen moet je de mogelijkheid hebben om een ‘bijbehorend bouwwerk’ te mogen bouwen. Of dit op jouw locatie mogelijk is kun je controleren op www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze site staan alle bestemmingsplannen van heel Nederland.
Wanneer blijkt dat volgens het geldende bestemmingsplan een bijbehorend bouwwerk is toegestaan, dan mag dit bijbehorend bouwwerk op grond van het Besluit omgevingsrecht ook worden gebruikt als mantelzorgwoning. De gemeente zal hier dan een omgevingsvergunning voor afgeven.
Mantelzorgwoning met vergunning bouwen (kruimelregeling)
Als blijkt dat jouw mantelzorgwoning niet binnen het geldende bestemmingsplan past, dan kun je een beroep doen op de zogenaamde kruimelregeling. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor jouw mantelzorgwoning kun je ook een verzoek indienen om van het geldende bestemmingsplan af te wijken. Die afwijking van het bestemmingsplan kan door de kruimelregeling, dit is een regeling waarmee door middel van korte procedures afgeweken kan worden van het bestemmingsplan.
De kruimelregeling kan zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw, hiervoor gelden binnen de bebouwde kom ook geen nadere eisen met betrekking tot bijvoorbeeld oppervlaktes en hoogtes. Je hebt binnen de bebouwde kom dus veel vrijheid om jouw mantelzorgwoning op je eigen manier te realiseren. Buiten de bebouwde kom ligt dit echter anders, hier mag je bouwwerk niet hoger zijn dan 5 meter en de oppervlaktes mogen niet meer dan 150 m² bedragen.
Bij de kruimelregeling moet je er wel rekening mee houden dat de gemeente veel beleidsvrijheid heeft. Het kan dus voorkomen dat de ene gemeente veel meer toestaat dan de andere gemeente, dit komt omdat de gemeenten nauwelijks aan regels gebonden zijn. Jouw plan kan dan ook makkelijk afgekeurd worden als de gemeente niet wil meewerken. Dit kan al met eenvoudige argumenten als ‘de mantelzorgwoning is te groot’ of ‘de mantelzorgwoning vinden wij niet geschikt op deze locatie’.
Procedure mantelzorgwoning met vergunning
Om een mantelzorgwoning met vergunning aan te vragen gelden dezelfde termijnen als bij een reguliere aanvraag voor een omgevingsvergunning. Dit betekent dat de gemeente acht weken de tijd heeft om een besluit te nemen. Vervolgens heeft de gemeente éénmalig de mogelijkheid om deze termijn met zes weken te verlengen.
Conclusie mantelzorgwoning met vergunning
Als je het vergunningsvrij realiseren van een mantelzorgwoning als een te groot risico beschouwd of als je niet aan de eisen voor het vergunningsvrij bouwen voldoet, dan zul je een vergunning voor jouw mantelzorgwoning moeten aanvragen. Dit kun je op twee manieren doen. Zo kun je een vergunning aanvragen voor een bijbehorend bouwwerk, als dit binnen het bestemmingsplan past. Past je mantelzorgwoning niet binnen het geldende bestemmingsplan dan kan je een beroep doen op de kruimelregeling.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer